borówka amerykańska, jagoda kamczacka, jeżyna bezkolcowa, mini kiwi, żurawina wielkoowocowa, sadzonki, Polska
W naszej ofercie
borówka amerykańska jagoda
kamczacka jeżyna bezkolcowa mini
kiwi żurawina wielkoowocowa
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka (Haskap) obecnie zyskuje coraz ważniejszą pozycję na polskim rynku owoców.
Owoce jagody kamczackiej nadają się zarówno na rynek deserowy (głównie odmiana Wojtek i Ruben), jak i do przetwórstwa.
Jagoda
kamczacka – informacje
Jagoda kamczacka, zwana również suchodrzewem sinym jest gatunkiem, który naturalnie występuje
na obszarach o klimacie zimnym i umiarkowanym (północna część Europy, Azji, Kanada). Jej owoce są znane i użytkowane od stuleci – najwcześniej
ich właściwości docenili Japończycy, potem Rosjanie i Kanadyjczycy. Efektem tego jest dostępny obecnie szeroki wachlarz odmian, które
nadają się do zakładania plantacji towarowych.
Jagoda kamczacka jest krzewem dorastającym do wysokości 2 m. Krzewy
jagody kamczackiej, w przypadku stabilnej zimy (bez odwilży i nawrotów) znoszą mrozy do -46°C. W warunkach doświadczalnych, otwarte kwiaty
jagody kamczackiej znosiły wiosenne przymrozki do -7°C, a nawet do -9°C. Rośliny te mają niskie wymagania, zarówno glebowe, jak i pokarmowe
i są tolerancyjne pod względem odczynu podłoża – krzewy tolerują pH w zakresie 4,5-8, choć najbardziej odpowiednie dla nich pH wynosi
5,5-6,5. Roślina wymaga gleb lekko kwaśnych, piaszczysto-gliniastych, wilgotnych. Stanowisko powinno być nasłonecznione. Gatunek wyjątkowo
odporny na suszę i mróz.
W przypadku jagody kamczackiej, okres jaki upływa od kwitnienia do zbioru dojrzałych
owoców jest wyjątkowo krótki i wynosi od 4 do 6 tygodni. Tym samym jagoda kamczacka może być na naszym rynku pierwszym rodzimym owocem
w sezonie – jej owoce dojrzewają zarówno przed truskawką, jak i przed agrestem.
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.)
• odmiany: Wojtek, Zojka, Iga, Tola, Atut, Ruben, Typ „A”, Rebeka, Leningradskij Welikan, Uspiech, 1-17-59
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.)