jagoda kamczacka sadzanki Lonicera caerulea L. 01
jagoda kamczacka sadzanki Lonicera caerulea L. 02
jagoda kamczacka sadzanki Lonicera caerulea L. 03
jagoda kamczacka sadzanki Lonicera caerulea L. 04
jagoda kamczacka sadzanki Lonicera caerulea L. 05
jagoda kamczacka sadzanki Lonicera caerulea L. 06
jagoda kamczacka sadzanki Lonicera caerulea L. 07
jagoda kamczacka sadzanki Lonicera caerulea L. 08

borówka amerykańska, jagoda kamczacka, jeżyna bezkolcowa, mini kiwi, żurawina wielkoowocowa, sadzonki, Polska

W naszej ofercie

borówka amerykańska     jagoda kamczacka     jeżyna bezkolcowa    mini kiwi     żurawina wielkoowocowa

Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka (Haskap) obecnie zyskuje coraz ważniejszą pozycję na polskim rynku owoców. Owoce jagody kamczackiej nadają się zarówno na rynek deserowy (głównie odmiana Wojtek i Ruben), jak i do przetwórstwa.

Jagoda kamczacka – informacje

Jagoda kamczacka, zwana również suchodrzewem sinym jest gatunkiem, który naturalnie występuje na obszarach o klimacie zimnym i umiarkowanym (północna część Europy, Azji, Kanada). Jej owoce są znane i użytkowane od stuleci – najwcześniej ich właściwości docenili Japończycy, potem Rosjanie i Kanadyjczycy. Efektem tego jest dostępny obecnie szeroki wachlarz odmian, które nadają się do zakładania plantacji towarowych.

Jagoda kamczacka jest krzewem dorastającym do wysokości 2 m. Krzewy jagody kamczackiej, w przypadku stabilnej zimy (bez odwilży i nawrotów) znoszą mrozy do -46°C. W warunkach doświadczalnych, otwarte kwiaty jagody kamczackiej znosiły wiosenne przymrozki do -7°C, a nawet do -9°C. Rośliny te mają niskie wymagania, zarówno glebowe, jak i pokarmowe i są tolerancyjne pod względem odczynu podłoża – krzewy tolerują pH w zakresie 4,5-8, choć najbardziej odpowiednie dla nich pH wynosi 5,5-6,5. Roślina wymaga gleb lekko kwaśnych, piaszczysto-gliniastych, wilgotnych. Stanowisko powinno być nasłonecznione. Gatunek wyjątkowo odporny na suszę i mróz.

W przypadku jagody kamczackiej, okres jaki upływa od kwitnienia do zbioru dojrzałych owoców jest wyjątkowo krótki i wynosi od 4 do 6 tygodni. Tym samym jagoda kamczacka może być na naszym rynku pierwszym rodzimym owocem w sezonie – jej owoce dojrzewają zarówno przed truskawką, jak i przed agrestem.

Jagoda kamczacka  (Lonicera caerulea L.)

• odmiany: Wojtek, Zojka, Iga, Tola, Atut, Ruben, Typ „A”, Rebeka, Leningradskij Welikan, Uspiech, 1-17-59

 Jagoda kamczacka  (Lonicera caerulea L.)

  Kontakt

Realizacja: aktru.pl autor portalu polagro.ru

Romańscy Romańscy Romańscy Romańscy Romańscy


Top.Mail.Ru