Kontakt
+48 504 619 630
borówka amerykańska, jagoda kamczacka, jeżyna bezkolcowa, mini kiwi, żurawina wielkoowocowa, sadzonki, Polska
W naszej ofercie
borówka amerykańska malina jagoda
kamczacka jeżyna bezkolcowa mini kiwi
żurawina wielkoowocowa wrzosy
Żurawina wielkoowocowa to roślina światłolubna, wymagająca gleb kwaśnych i stale wilgotnych. Latem nie znosi upałów i suszy. Gleba musi być próchniczna, luźna, dostatecznie wilgotna i bardzo kwaśna (pH 3,2 – 4,5). Żurawina ma płytki system korzeniowy i łatwo ulega przesuszeniu. Podczas dużych upałów warto zadbać o system nawadniania roślin. Żurawinę sadzimy w rozstawie 30×30 centymetrów oraz ściółkujemy korą z domieszką trocin. Posadzone rośliny szybko puszczają pędy, które łatwo się ukorzeniają po kontakcie z glebą. W okresie wiosennym zalecane jest nawożenie żurawiny nawozami lekko zakwaszającymi glebę. Owoce żurawiny mają dużą wartość odżywczą, smakową i leczniczą. Są one bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Picie soku żurawinowego zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i leczy jaskrę. Żurawina wielkoowocowa oprócz działania wzmacniającego, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Przetwory z żurawiny należy polecić nadciśnieniowcom.
Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon)
• odmiany: Howes, Pilgrim, Mc Farlin, Early Black, Stevens, Ben Lear
Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon)